K výrobě medovníkových kuliček budete potřebovat několik přísad na výrobu medového těsta a také na výrobu karamelového krému. Když se upečené a na drobky rozmixované medové těsto spojí s vyšlehaným karamelovým krémem, vznikne jedinečná vánoční delikatesa.
Na medové těsto potřebujete:
- 500 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 60 g měkkého másla
- 4 polévkové lžíce medu
- 0,5 lžičky prášku do pečiva
Na karamelový krém potřebujete:
- 250 g měkkého másla
- 1 plechovku slazeného salka, které necháte zkaramelizovat ve vodní lázni
Výroba medovníkových kuliček krok za krokem:
- Nejprve se pusťte do přípravy těsta. Všechny suroviny zpracujte do sebe. Vznikne vám tužší těsto, ze kterého vyválejte centimetrový plát (či pláty).
- Medové pláty vyskládejte na plech s pečicím papírem. Pláty následně pečte 10 až 15 minut v předem vyhřáté troubě při 180 stupních Celsia.
- Upečené medové pláty nechte vychladnout. Poté je rozmixujte na hladko. Část vzniklých drobečků si odložte na obalování kuliček.
- Z měkkého másla a zkaramelizovaného salka vyšlehejte hladký krém, který následně umíchejte s medovými drobky. Výsledné těsto by mělo být husté. Aby se vám kuličky lépe tvarovaly, nechte toto těsto na dvě hodiny odpočinout v lednici.
- Z medového těsta tvarujte ve dlaních klasické malé kuličky, které na závěr obalujte v medových drobcích, které jste si odložili bokem. Medovníkové kuličky poté vložte do malých bílých cukrářských košíčků. Aby vydržely, skladujte je v chladnu.
Tip: Medovníkové kuličky si rovněž můžete zamrazit "na potom".
