K výrobě medovníkových kuliček budete potřebovat několik přísad na výrobu medového těsta a také na výrobu karamelového krému. Když se upečené a na drobky rozmixované medové těsto spojí s vyšlehaným karamelovým krémem, vznikne jedinečná vánoční delikatesa.

Na medové těsto potřebujete:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 60 g měkkého másla
  • 4 polévkové lžíce medu
  • 0,5 lžičky prášku do pečiva

Na karamelový krém potřebujete:

  • 250 g měkkého másla
  • 1 plechovku slazeného salka, které necháte zkaramelizovat ve vodní lázni

Výroba medovníkových kuliček krok za krokem:

  1. Nejprve se pusťte do přípravy těsta. Všechny suroviny zpracujte do sebe. Vznikne vám tužší těsto, ze kterého vyválejte centimetrový plát (či pláty).
  2. Medové pláty vyskládejte na plech s pečicím papírem. Pláty následně pečte 10 až 15 minut v předem vyhřáté troubě při 180 stupních Celsia.
  3. Upečené medové pláty nechte vychladnout. Poté je rozmixujte na hladko. Část vzniklých drobečků si odložte na obalování kuliček.
  4. Z měkkého másla a zkaramelizovaného salka vyšlehejte hladký krém, který následně umíchejte s medovými drobky. Výsledné těsto by mělo být husté. Aby se vám kuličky lépe tvarovaly, nechte toto těsto na dvě hodiny odpočinout v lednici.
  5. Z medového těsta tvarujte ve dlaních klasické malé kuličky, které na závěr obalujte v medových drobcích, které jste si odložili bokem. Medovníkové kuličky poté vložte do malých bílých cukrářských košíčků. Aby vydržely, skladujte je v chladnu.

Tip: Medovníkové kuličky si rovněž můžete zamrazit "na potom".