• Úvod
  • Informační technologie
  • Joomla
  • Recepty
  • Rodina a výchova
  • Webové stránky
  • Grafika
  • Životní situace
  • Různé
  1. Jste zde:  
  2. Titulní stránka
  3. Recepty

Recepty

Medovníkové kuličky

Základní údaje
Kategorie: Recepty
Zveřejněno: 24. listopad 2021
  • cukroví

K výrobě medovníkových kuliček budete potřebovat několik přísad na výrobu medového těsta a také na výrobu karamelového krému. Když se upečené a na drobky rozmixované medové těsto spojí s vyšlehaným karamelovým krémem, vznikne jedinečná vánoční delikatesa.

Na medové těsto potřebujete:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 60 g měkkého másla
  • 4 polévkové lžíce medu
  • 0,5 lžičky prášku do pečiva

Na karamelový krém potřebujete:

  • 250 g měkkého másla
  • 1 plechovku slazeného salka, které necháte zkaramelizovat ve vodní lázni

Výroba medovníkových kuliček krok za krokem:

  1. Nejprve se pusťte do přípravy těsta. Všechny suroviny zpracujte do sebe. Vznikne vám tužší těsto, ze kterého vyválejte centimetrový plát (či pláty).
  2. Medové pláty vyskládejte na plech s pečicím papírem. Pláty následně pečte 10 až 15 minut v předem vyhřáté troubě při 180 stupních Celsia.
  3. Upečené medové pláty nechte vychladnout. Poté je rozmixujte na hladko. Část vzniklých drobečků si odložte na obalování kuliček.
  4. Z měkkého másla a zkaramelizovaného salka vyšlehejte hladký krém, který následně umíchejte s medovými drobky. Výsledné těsto by mělo být husté. Aby se vám kuličky lépe tvarovaly, nechte toto těsto na dvě hodiny odpočinout v lednici.
  5. Z medového těsta tvarujte ve dlaních klasické malé kuličky, které na závěr obalujte v medových drobcích, které jste si odložili bokem. Medovníkové kuličky poté vložte do malých bílých cukrářských košíčků. Aby vydržely, skladujte je v chladnu.

Tip: Medovníkové kuličky si rovněž můžete zamrazit "na potom".

Vánočka ze šesti pramenů

Základní údaje
Kategorie: Recepty
Zveřejněno: 1. listopad 2021
  • vánočka

Ingredience: 500g hladké mouky, 250ml smetany ke šlehání (33%), 3 žloutky, špetka soli, 60g cukru (dávám třtinový, jsou to asi 3 lžíce), 100g změklého másla, 20g droždí, vanilkový extrakt (nemusí být), vejce navíc na potření, mandlové lupínky na posypání, 1 lžíce másla, 1 lžíce medu.

Postup: Do hrnku ohřejeme smetanu (cca 40° – ať není horká prostě), rozdrobíme do ní čerstvé droždí, přidáme část cukru (třeba lžíci), jemně poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 10 minut na teplém místě vzejít kvásek. Mezitím si odvážíme mouku do větší misky, po okrajích posolíme, uprostřed uděláme důlek. Vlijeme tam vzešlý kvásek. Od středu párkrát promícháme, přidáme žloutky, zbytek cukru, změklé máslo (nebo nastrouhané), jestli chcete tak i rozinky, vanilkový extrakt (lze vynechat) a vymísíme v těsto. Jestli máte domácí pekárnu nebo nějakého pomocníka na hnětení těsta, ulehčíte si práci.

Přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Pak rozdělíme na válu na 6 dílů, zapleteme, přendáme na plech, necháme ještě kynout cca půl hodiny, pak pomašlujeme rozkvedlaným vajíčkem, posypeme mandlovými lupínky a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C do zlatova a hlavně propečena (asi 25 minut). Zkuste pak špejlí. Hned po vytažení potřeme mašlovačkou rozpuštěným máslem s medem.

Zdroj: https://olomoucky.denik.cz/gastronomie/vanocka-marketa-v-troube20201207.html

Strana 2 z 2

  • 1
  • 2

Vzdálená správa

RustDesk

Win (64-bit) | Mac (x86), (AArch) | Android | Web

Alternativy

Přihlášení

  • Zapomenuté heslo?
  • Zapomenuté jméno?